Site realizat la initiativa Catedrei de Semiologie de la Clinica Medicala II, Cluj-Napoca
"Inaintea terapiei zeii nemuritori au asezat diagnosticul" (principiu hipocratic)
  Home
  Catedre de semiologie
   └ Clinica Medicala II Cluj
  Info studenti
  Masterat psihosomatica
  Publicatii
  Atelier pe teme medicale
  Quiz-uri
  Despre noi
  Contact

Link-uri utile:

UMF Cluj

Spitalul Clinic Judetean Cluj

Asociatia de Promovare a Comunicarii Medicale

Quiz-ul Saptamanii

Quiz propus dr. Mihai Porojan, Univ. Med II, Cluj-Napoca.
Pacient obez, în vârsta de 65 ani, cunoscut hipertensiv, recent operat pentru fractura de col femural, prezinta brusc dispnee, junghi toracic, anxietate, tuse cu hemoptizie. Obiectiv cianoza extremitatilor, tahicardie (130/min) TA=100/60 mmHg, accentuarea zgomotului II în focarul de auscultatie al arterei pulmonare, crepitante bazal bilateral pulmonar, jugulare turgescente.

1. Care este cauza cea mai probabila a simptomatologiei?
2. Care este mecanismul dispneei?
3. Mentionati alti factori de risc posibili pentru afectiunea pacientului.
4. Ce investigatii paraclinice solicitati pentru confirmarea diagnosticului?
Raspuns:

1. Care este cauza cea mai probabila a simptomatologiei?
R: trombembolismul pulmonar ( TEP )

2. Care este mecanismul dispneei?
R: dispnee restrictiva

3. Mentionati alti factori de risc pentru aceasta afectiune.
R:Interventii chirurgicale, traumatisme
Obezitatea
Contraceptive orale, sarcina, perioada postpartum
Cancer (unori ocult) sau chimioterapia în cancer
Imobilizarea (pacienti cu accidente vasculare sau în terapie intensivĺ)
Cateter venos central permanent

4. Ce investigatii paraclinice solicitati pentru confirmarea diagnosticului?
R: Teste de sânge
-Nivelul D-dimerului plasmatic masurat prin tehnici cantitative ELISA este crescut (>500 ng/ml) la peste 90% din pacientii cu TEP, reflectând scaderea plasmatica a fibrinei si indicând tromboliza endogena (desi clinic ineficienta).
-Lactatdehidrognaza (LDH) crescuta.

Electrocardiograma
Anomaliile clasice includ tahicardia sinusala; fibrilatie sau flutter atrial recent instalat; si o unda S în derivatia I, o unda Q în derivatia V3 si o unda T negativa în derivatia V3. Adesea, axul QRS este la peste 900. Inversarea undei T în derivatiile V6-V4 reflecta suprasolicitarea ventriculului drept.
Ultrasonografia venoasĺ
Ultrasonografia (ecografia) sistemului venos profund se bazeaza pe pierderea compresibilitatii venoase, ca prim criteriu al trombozei venoase profunde (TVP). Aproximativ o treime din pacientii cu TEP nu au TVP evidenta ecografic.
Scintigrafia pulmonara
Scintigrafia pulmonara este principala explorare imagistica pentru diagnosticul TEP. Particule mici agregate de albumina, marcate cu un radioizotop emitator de radiatii gama, sunt injectate intravenos si captate în patul capilar pulmonar. Un defect de perfuzie scintigrafic indica un flux sangvin absent sau scazut, posibil prin TEP. Scintigrama de ventilatie, obtinuta cu gaze inhalate marcate cu radioizotopi, ca xenonul sau kriptonul, cresc specificitatea scintigramei de perfuzie. Scintigrama de ventilatie anormala indica plamâni cu modificari, neventilati, oferind astfel posibile explicatii pentru defectele de perfuzie, altele decât TEP acut. O mare probabilitate scintigrafica de TEP este definita ca prezenta a doua sau mai multe defecte de perfuzie segmentara, în prezenta unei ventilatii normale.
Ecocardiografia
Aceasta tehnica este folositoare pentru trierea rapida a bolnavilor acuti care ar putea avea TEP. Ecocardiografia la pat poate diferentia, de obicei sigur, bolile cu tratament radical diferit, printre care infarctul miocardic, tamponada pericardica, disectia de aorta si TEP complicat cu insuficienta cardiaca dreapta. Descoperirea disfunctiei ventriculare drepte, datorate TEP, ajuta la stabilirea riscului, prognosticului si planificarea tratamentului optim.
Angiografia pulmonara
Angiografia pulmonara selectiva este cea mai specifica explorare disponibila pentru stabilirea diagnosticului definitiv de TEP si poate detecta embolii de 1-2 mm. Un diagnostic definitiv de TEP depinde de vizualizarea unui defect de umplere intraluminal în mai mult de o proiectie.
Flebografia de contrast
Aceasta tehnica aproape a fost înlocuita de ultrasonografie. Venografia este costisitoare, neplacuta si ocazional determina alergii sau flebite la substanta de contrast.
Inapoi la arhiva

Evenimente

Vizita Prof. Ludovico Abenavoli de la Catanzaro in cadrul Programului Erasmus.

Anunt vernisaj (9K)

Despre Stefan Pelmus (9K)


Statistica

          © 2005  OptoEl -Toate drepturile rezervate firmei.