Site realizat la initiativa Catedrei de Semiologie de la Clinica Medicala II, Cluj-Napoca
"Inaintea terapiei zeii nemuritori au asezat diagnosticul" (principiu hipocratic)
  Home
  Catedre de semiologie
   └ Clinica Medicala II Cluj
  Info studenti
  Masterat psihosomatica
  Publicatii
  Atelier pe teme medicale
  Quiz-uri
  Despre noi
  Contact

Link-uri utile:

UMF Cluj

Spitalul Clinic Judetean Cluj

Asociatia de Promovare a Comunicarii Medicale

Quiz-ul Saptamanii

Pacientă în vârstă de 52 de ani se prezintă pentru artralgii cu caracter inflamator la nivelul articulaţilor mici ale membrelor, senzaţia permanentă de “mâini reci”, cu parestezii şi modificări de culoare ale acestora secundar expunerii la temperaturi reduse, dificultăţi la deglutiţie (mai ales în cazul alimentelor solide). La examenul obiectiv se constată îngroşarea tegumentului preponderent la nivelul faciesului şi degetelor bilateral, cu leziuni caracteristice la acest nivel.

1. Descrieţi modificările faciesului pacientei.
2. Definiţi leziunea de la nivelul degetelor. Ce altă afecţiune mai prezintă la acest nivel?
3. Ce afecţiune prezintă pacienta?
4. De ce credeţi că apar leziunile tegumentare? Descrieţi modificările tegumentare în evoluţie
Raspuns:

1. Facies sclerodermic – micostomie, tegumente lucioase, aderente de pronfuzime, absenţa ridurilor şi a cutelor periorbitale (aspect de mască), teleangiectazii
2. Calcinoza cutanată. Fenomen Raynaud
3. Sindrom CREST
4. În faza iniţială apare scleroza rigidă, iar în cea tardivă apare retracţia dermului

Informaţie suplimentară:
Scleroderermia este o afecţiune autoimună cronică caracterizată prin indurarea şi îngroşarea tegumentelor şi modificări de tip fibrotic şi/sau vascular la nivelul a numeroase organe (plămân, tub digestiv, cord, rinichi), mecanismul principal fiind hiperproducţia de colagen. Apare în decadele 3-5 de viaţă, fiind mult mai frecventă la sexul feminin. Modificările cutanate apar în trei stadii: stadiul edematos, în care pielea este întinsă, rigidă, aspect de mască; stadiul indurat, în care tegumentele sunt dure, aderente de planurile profunde (determinând limitarea mobilitaţăă articulare) şi stadiul atrofic, în care tegumentul este subţire, fin. Afectarea pulmonară constă în fibroză difuză, de traduce prin dispnee de efort, tuse şi prezenţa ralurilor crepitante la auscultaţia plămânului. Afectarea renală este rară, dar, când apare, are un prognostic negativ. Poartă numele de criza renală sclerodermică, fiind asemănătoare hipertensiunii arteriale maligne: cefalee, tulburări de vedere, oligurie, convulsii, cu evoluţie rapidă spre induficienţa renală acută. Diagnosticul pozitiv al sclerodermiei se face pe baza biopsiei cutanate care evidenţează modificările caracteristice ale tegumentului.
Inapoi la arhiva

Evenimente

Vizita Prof. Ludovico Abenavoli de la Catanzaro in cadrul Programului Erasmus.

Anunt vernisaj (9K)

Despre Stefan Pelmus (9K)


Statistica

          © 2005  OptoEl -Toate drepturile rezervate firmei.